​Ce este dieta vegetariana?

Exista o multime de motive sa alegi sa urmezi o dieta vegetariana – acestea includ preocuparea pentru bunastarea animalelor si/sau mediului, sanatatea si diversi factori culturali sau religiosi. Motivul tau va determina probabil ce tip de dieta vegetariana sa urmezi.

De obicei, dieta vegetariana exclude carnea rosie, carnea de pasare, pestele si fructele de mare, precum si subprodusele de origine animala, cum ar fi gelatina. Insa poate include si alte produse de origine animala – ceea ce mananci va determina tipul de dieta vegetariana pe care o urmezi. Acestea pot fi rezumate astfel:

  • dieta lacto-ovo-vegetariana – include atat lactate, cat si oua;
  • dieta lacto-vegetariana – include numai lactate;
  • dieta ovo-vegetariana – include doar oua.

​Ce beneficii pentru sanatate ofera dieta vegetariana?

O dieta pe baza de plante, planificata cu atentie, care furnizeaza toti nutrientii esentiali de care ai nevoie pentru varsta si nivelul tau de activitate, are numeroase beneficii pentru sanatate.

Studiile arata ca dietele in care predomina legumele si fructele pot fi o modalitate mai sanatoasa de a manca, deoarece acestea scad riscul de a dezvolta obezitate, boli de inima si diabet de tip 2. Mai exact, cei cu hipertensiune arteriala pot beneficia de o astfel de dieta, asta pentru ca tensiunea arteriala tinde sa fie crescuta, in cele mai multe cazuri, la persoanele care consuma multa carne.

De asemenea, poate exista un risc mai mic de cancer la persoanele care nu consuma produse din carne, in special la cele vegane.

In mod obisnuit, o dieta vegetariana variata, planificata in mod corespunzator, contine mai putine grasimi saturate si mai multi folati, fibre, antioxidanti, inclusiv vitaminele C si E, precum si carotenoide. In plus, majoritatea vegetarienilor tind sa consume mai mult de cinci fructe si legume pe zi (acesta este minimul recomandat pentru o sanatate optima). Consumul mai multor alimente pe baza de plante bogate in fitonutrienti poate ajuta la protejarea organismului impotriva afectiunilor legate de varsta, inclusiv a bolilor oculare, cum ar fi cataracta si degenerescenta maculara.

Nu in ultimul rand, dietele vegetariene sunt considerate sanatoase pentru mediu. Acest lucru se datoreaza faptului ca necesita mai putine resurse naturale si, ca atare, sunt asociate cu mai putine daune provocate mediului inconjurator.